Enamik viljatusravi saanud naisi sünnitab viie aasta jooksul

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida noorem on naine, seda kiiremini ta pärast viljatusravi alustamist rasedaks jääb.
Mida noorem on naine, seda kiiremini ta pärast viljatusravi alustamist rasedaks jääb. Foto: PantherMedia/Scanpix

Taanis tehtud uuring näitas, et 71% naiste puhul oli viljatusravi edukas, siiski olenes see tugevalt naiste vanusest.

Uuringus analüüsiti ligi 20 000 viljatusravi saanud Taani naise andmeid. Helsingis Euroopa viljakusuurijate organisatsiooni konverentsil esitletud tulemusi vahendas The Guardian.

Tulemused näitasid, et rohkem kui pooled naised jäid rasedaks juba kahe aasta jooksul pärast raviga alustamist. Kolme aasta jooksul ootasid last 65% naisi ja viie aasta jooksul tõusis eduprotsent juba 71-ni.

Teadlased rõhutavad aga kohe, et suuresti oleneb rasedaks jäämine naiste vanusest: alla 35-aastaste naiste hulgas jäi rasedaks 80% naisi, 35 – 40 aastaste hulgas oli see osakaal aga juba 60% ning üle  40-aastaste hulgas üksnes 26%.

Uuringu autorite sõnul aitavad nende tulemused patsiente rasedaks jäämise tõenäosuse kohta paremini informeerida. «Viljatusravi alustamine on paaride jaoks paras labürint, seega on oluline, et neil oleks enne raviga alustamist lõpptulemuse suhtes võimalikult palju head informatsiooni,» ütles uuringujuhtivautor, Kopenhaageni ülikooli haigla teadur Sara Malchau. Tema sõnul rõhutab uuring ka naise vanuse olulisust, mistõttu on Malchau peamine sõnum naistele järgmine: «Ärge liiga kaua viivitage!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles