Vaata ESA satelliidi pilti Peipsi järvest (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sentinel 3 pilt Peipsi järvest 14. juunil 2016.
Sentinel 3 pilt Peipsi järvest 14. juunil 2016. Foto: Euroopa kosmoseagentuur

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) satelliit Sentinel 3A, mis täidab Copernicus programmi ülesandeid veekogude seireks, on edastanud juba esimesed pildid, kuigi satelliidi töö on alles seadistamise faasis.

Tartu Observatooriumi veekogude kaugseire töörühm osaleb satelliidi töö ettevalmistamises ning rühma üks eesmärk on ka Peipsi järve kohta andmete kogumine. Observatooriumi direktori Anu Reinarti sõnul on see Eesti kiiresti muutuvat ilmastikku paras väljakutse ja seda suuremaks õnnestumiseks võib lugeda hetki, kui ilm lubab samaaegselt satelliidi ülelennuga teha välitöid ja taevas on pilvitu. Selline sobiv hetk oli 14. juunil 2016 

Miks on satelliidipildid olulised? 

Sentineli satelliiti kuuluvad Euroopa Komisjoni Kopernikuse programmi, mille eesmärk on maakera kohta võimalikult palju andmeid koguda. Satelliidi kogutud andmed on nii detailse, et need annavad uut infot näiteks õhukvaliteedi, viljapõldude, taristu planeerimise, kliimamuutuste ning veevarude kohta.

«Oleme seda momenti juba mitu aastat oodanud. Alates sellest kui Sentinel 3 töögrupiga liitusime, kuid me ei julgenud loota, et pärast starti (satelliit läks kosmosesse veebruaris) juba nii kiiresti kvaliteetse pildi saame,» rõõmustas hiljuti oma doktoritöö kaitsnud Tartu Observatooriumi teadur Krista Alikas. Allikas töötas oma töös välja algoritmid, mis aitavad uue satelliidi andmeid veekogude seisundi hindamiseks kiiresti kasutusele võtta ja esitada neid tulemusi ka Euroopa Liidu Veedirektiivi aruannetesse. Satelliidi abil on see töö palju kiirem ja ulatuslikum ning täiendab oluliselt veekogudel tehtavaid mõõtmisi.    

Copernicus programmi raames on planeeritud viie erinevat tüüpi Sentinel seeria satelliidi loomist nii maapinna, veekogude kui ka atmosfääri protsesside jälgimiseks. Selleks teeb Euroopa Komisjon koostööd Euroopa Kosmoseagentuuriga ja teiste organisatsioonidega, nende seas  Euroopa ilmasatelliitide võrgustikuga EUMETSAT. Copernicus satelliitide andmed on kasutajatele tasuta kättesaadavad, kuid andmete koguhulk on tohutu suur, samuti nende töötlemiseks ja jaotamiseks vajalik süsteem. Seetõttu on ka Eesti kaugseire nõukogu arutanud, kuidas teha teiste Baltimaade ja Põhjamaadega efektiivsemalt koostööd, et oma riigi jaoks vajalikud andmed ning info turvaliselt säilitada ja vastavad teenused välja arendada. 

Esimesi Sentinel 3 tulemusi ja võrdlusmõõtmisi esitleb Eesti meeskond juba täna, 29. juunil 2016 ESA Kaugseirekeskuses Frascatis toimuval seminaril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles