Suur kaart: vaata, kust pärineb kogu maailma toit

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Proceedings of the Royal Society B

Rühm teadlasi kaardistas 177 riigi toitumis-ja taimekasvatusharjumused. 

Nii katsid nad ära pea 98% kogu inimkonnast. Toidu päritolu on teadlased uurinud juba rohkem kui sada aastat ning küsimusi jagub. Miks just neid taimi hakati toiduks kasvatama? Kuidas levisid need erinevatesse piirkondadesse ning millal need «kodustati»? Vastuste saamiseks ei piisanud üksnes bioloogilistest teadmistest, vaid appi võeti ka lingvistid, geneetikud ja arheoloogid. Tulemused avaldati täna ajakirjas Proceedings of The Royal Society B

Nüüd saigi rahvusvaheline teadlaste rühm hakkama nii-öelda toiduandmebaasiga, kust on näha 23 põhilist toiduregiooni, mis on aluse pannud sellele, kuidas toit ja selle kasvatamine on maailmas kujunenud ja kuidas hakkasid toiduained mööda maailma liikuma. 

Näiteks on meie laual keskmiselt 68.7% välispäritolu toiduaineid ning viimase 50 aasta jooksul on see osakaal palju tõusnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles