Põhja-Jäämeri muutub soolasemaks (3)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Jäämere pinnavee soolasemaks muutumine mõjutab ka merejääd.
Põhja-Jäämere pinnavee soolasemaks muutumine mõjutab ka merejääd. Foto: NASA/REUTERS

Praegu asub soolane vesi ookeani põhjas, kliimasoojenemisega tuleb see aga pinnale.

Kliimamuutused muudavad Põhja-Jäämere soolasemaks – nii teatasid Yale’i ülikooli ja Woods Hole’i Okeanograafia instituudi teadlased aprillis ajakirjas Journal of Physical Oceanography avaldatud artiklis.

Teadagi  liigub kergem vesi üles ning raskem alla ning mida tihedam on vesi, seda raskemaks see muutub. Et üldiselt on tihedam vesi külmem ja soolasem, asub kõige soolasem ja külmem vesi just ookeanipõhjas. Üldiselt, sest Põhja-Jäämere kohta see seaduspära ei kehti. Asi on selles, et nullilähedaste temperatuuride juures hoiavad hapnikuaatomid veemolekule koos ning isegi kui veetemperatuur tõuseb, väheneb vee tihedus aeglasemini kui mujal. Seega on temperatuuri mõju sealsele veele väiksem ning just seetõttu võib Põhja-Jäämeres soolane, ent soe vesi ka külma vee alla minna.

Ometigi võib see seaduspära muutuda, sest kliima soojenedes hakkab temperatuur Põhja-Jäämere koostisele rohkem mõju avaldama ning soojem ja  soolasem vesi tõuseb samale pinnale, kus hulbib praegu külm ja värskem vesi. Vee segunemine tähendab aga, et soe vesi ei jõua enam nii lihtsasti ookeani põhja.

Pikas plaanis mõjutab see muutus omakorda merejääd. Osa eksperte usub, et jää hakkab merele tekkima üha hiljem, ent samas võib seda tekkida ka rohkem. Ühes ollakse aga kindlad – Põhja-Jäämeri hakkab muutuma. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles