Teiste inimeste rakkudega vähi vastu

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NIH
NIH Foto: Immuunrakk

Uuring näitas, et kui inimese enda rakud ei suuda vähiga võidelda, võivad sellega hakkama saada kellegi teise omad.

Hollandi ja Norra teadlaste katsed näitasid, et kui vähirakkudest pärinev DNA segada tervetelt inimestelt võetud immuunrakkude sekka, tekib tervete inimeste rakkudes vastureaktsioon. Lihtsustatult öeldes, said tervete inimeste rakud aru, et sissetungijatega tuleb võidelda. Ideaalis peaksid seda suutma ka haige inimese enda rakud, ent vähirakud jäävad pahatihti immuunsusega tegelevatele rakkudele tundmatuks. Vahel suudavad need endale ka kaitsebarrikaadi ehitada, millest immuunrakud läbi ei murra. Hollandlaste ja norralaste eksperimendid näitasid aga, et kui vähirakkude DNAga segatud tervete inimeste rakud vähihaigete immuunrakkude juurde lisati, «õpetasid» võõrad rakud teiste inimeste endi rakkudele vähiga võitlemist Uuringu tulemused avaldati eelmisel nädalal ajakirjas Science.

«Ühest küljest näitab see, et vähihaigete immuunsust on võimalik parandada, teisalt et vähirakkudes endis on aspekte, mida saame ära kasutada,» ütles üks uuringu autoreid, Ton Schumacher Hollandi Vähi Instituudist.

Selline tehnika on osa immuunteraapiast, mille idee ongi arendada lahendusi, mis suudaks haige inimese keha vähiga võitlema panna. Immuunteraapia oleks alternatiiv keemiaravile või radiatsioonile, mis on patsientidele väga kurnavad. Vähirakkude teiste kemikaalidega ründamise asemel on immuunteraapia idee patsiendi enda immuunrakkude tugevdamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles