Kliimamuutused uputasid esimesed viis saart (2)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutused mõjutavad väga lähedalt just Vaikse ookeani pisikesi saari. Pilt on illustreeriv
Kliimamuutused mõjutavad väga lähedalt just Vaikse ookeani pisikesi saari. Pilt on illustreeriv Foto: /Elmar R Gruber / Topfoto

Teadlaste sõnul on nende saarte kadumine esimene konkreetne tõend kliimamuutuste mõjust Vaikse ookeani rannajoontele.

Viis tillukest Vaikse ookeani saart on veetõusu ja erosiooni tõttu maa pealt pühitud. Vee alla jäänud saared olid osa Saalomoni saartest, mille ümber on meretase viimase kahekümne aasta jooksul aastaga 10 mm tõusnud. Austraalia teadlaste tulemused avaldati ajakirja Environmental Research Letters mainumbris.

Asustamata saarte suurus ulatus ühest aakrist kuni viie hektarini. Ehkki neil saartel inimesi ei elanud, mõjutab meretaseme tõus ka elanikke, sest veel kuue lähedal asuvatel saartelt on vesi külad hävitanud ja sealsed inimesed minema kolinud. Ehtsaks näiteks on 25 perekonnale koduks olnud Nuatambu saar, kust on 2011. aastast alates hävinud 11 maja ning pool saare pindalast elamiskõlbmatuks muutunud.

Kliimamuutuste jälgimiseks kasutasid teadlase 33 saare kohta käivaid õhu-ja satelliitfotosid. Esimesed materjalid pärinesid 1947. aastast, mistõttu sai muutusi vaadelda rohkem kui 50 aasta jooksul.

Saalomoni saared asuvad Austraaliast umbes 1600 kilomeetri kaugusel ning riik koosneb sadadest saartest ja seal elab umbes 640 000 inimest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles