Avastus: «teine nahk» kaotab kortsud

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste loodud kiht kaotab silmaalused kotid ja kortsud.
Teadlaste loodud kiht kaotab silmaalused kotid ja kortsud. Foto: MIT

USA teadlased leiutasid õhkõrna kihi, mis kaotab kortsud ja silmaalused kotid sekunditega. 

Vaata videot siit.

Ehkki mõte uuest noorusest tundub algul muinasjutuna, on teadlased nüüd avastanud, et kui nahale panna nähtamatu keemilistest ühenditest koosnev kiht, kaovad silmaalused kotid ja kortsud sekunditega. 

Tulemustest kirjutasid Harvardi ja Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlased  ajakirjas Nature Materials esmaspäeval avaldatud artiklis. 170 inimese peal katsetati erinevatest kemikaalidest koosnevat «teist nahka» ja tulemused olid positiivsed. Allergilisi reaktsioone ei tekkinud, ent samas kaotas kiht kortsud ja silmaalused kotid. 

Uuringu autorite sõnul võiks kihti tulevikus kasutada kasvõi päikesekaitsena – kui kihti päikesekreemis leotada – või siis psoriaasi või teiste nahahaiguste raviks, sest sügelevad haiged kohad saab katta niisutava ja rahustava kihiga. Siiski rõhutasid uuringu autorid, et praegu on nad katsetusi teinud peamiselt kihi kosmeetilisel eesmärgil kasutamise kohta. 

Kiht koosneb siloksaani nimelistest kemikaalidest, millest moodustuvad pikad ahelad. Neid ahelaid kruttides ja näiteks ahelate pikkust muutes said teadlased vajalike omadustega materjali. Seda saab teha läbilaskvamana – silmaaluste kottide jaoks – ja tugevamana, et see suudaks endas ravimeid hoida. 

Kuna katsetused alles algasid, ei oska kihi loojad veel öelda, millal võiks selline toode turule tulla. Kõige olulisem on see, et kiht oleks piisavalt õhuke, et päris nahk sellest läbi hingaks, ent samas peaks see püsima ka piisavalt tugeva ja venivana, et see originaalnahka mõjutada suudaks. Uuringu autorite sõnul kestab praegune kiht üle päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles