Teadusmaailmas käib kõva piraatlus

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatlus
Piraatlus Foto: SCANPIX

Olenemata riigi elatustasemest laadivad töid illegaalselt alla kõik.

Nii kirjutas ajakiri Science oma värskes numbris. Teadusartiklid on kallid, ühe töö kirjutamiseks vajalike eelnevate artiklite hind võib kokku küündida ligi 1000 dollarini. Nii on eriti vasemate riikide teadlastel  – kelle ülikoolid ligipääsusid artiklitele ostnud pole – keeruline valik, kas töö pooleli jätta või artiklid kuidagi teisiti kätte saada. Suur osa valib viimase lahenduse: maailma suurima piraatartiklite veebilehe Sci-Hubi, kust leiab ligi 50 miljonit artiklit. Viimase poole aasta jooksul on Iraanist tehtud 2,6 miljonit alla laadimist, Indiast 3,4 miljonit ja 4,4 miljonit Hiinast.

Eile avaldatud andmed näitavad aga, et tegelikult laadivad töid alla mis tahes riigi kodanikud. Kõige rohkem teevad seda venelased ning viiendal kohal on ameeriklased. Veerand kõikidest alla laadimistest pärineb rikaste riikide ühendusest OECD.

Loe edasi SIIT.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles