TTÜ-Mektory satelliidist on valmimas maapealne prototüüp

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Kunstmann ja Maiu Roosma TTÜ Raadio- ja sidetehnika instituudist tutvustamas satelliidi pardale kavandatavat uudset lairiba sidemoodulit
Henri Kunstmann ja Maiu Roosma TTÜ Raadio- ja sidetehnika instituudist tutvustamas satelliidi pardale kavandatavat uudset lairiba sidemoodulit Foto: TTÜ-Mektory

TTÜ-Mektory satelliidi projekteerimine ja ehitamine on jõudnud detailse disaini faasi ning valmimas on satelliidi maapealne prototüüp.

2016. aasta kevadel on plaanis satelliidi detailse disainiga ühele poole saada, mis eeldab, et satelliidi maapealne prototüüp on juba ka funktsionaalsed katsetused läbinud. Peale detailse disaini faasi on 2016. aastal ees veel kolm suuremat vahehindamist, enne kui valmib satelliidi kosmose prototüüp.

Seejärel on planeeritud veel mõned kuud tarkvara lõplikuks väljatöötamiseks, vahendab Eesti Kosmosebüroo.

Selline näeb välja satelliidi makett
Selline näeb välja satelliidi makett Foto: TTÜ

Satelliidi projekteerimist alustati 2014. aasta oktoobris, mil peeti projekti avakoosolek. Sama aasta detsembris valmis projektiplaan ning märtsis 2015 esitleti satelliidi esialgset tehnilise disaini kontseptsiooni.

Juunis 2015 esitles 40 tudengist ning 15 akadeemilisest juhendajast koosnev töörühm satelliidiprojekti teostatavusanalüüsi koos esialgse disainiga.

Satelliit peab olema kosmosesse lennutamiseks valmis 2017. aastal. 

TTÜ-Mektory satelliidiprogrammis osaleb neli TTÜ teaduskonda ja kuus instituuti. Programmi veab Mektory Kosmosekeskus. Ettevõtluspartneriteks on OÜ Satrian Aerospace, AS Telegrupp, AS CGI Eesti ja Stoneridge Electronics AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles