Esimene eralend Kuule toimub juba 2017. aastal

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiline kujutis: Moon Express MX-1
Kunstiline kujutis: Moon Express MX-1 Foto: Moon Express

Kui kõik läheb plaanide kohaselt, siis esimene eralend Kuule on juba vaid kahe aasta kaugusel.

California päritolu ettevõte Moon Express, mille eesmärk on asuda tegema kommertslende Kuule ja avada selle resursse, on sõlminud viie lennu kokkuleppe Rocket Labiga ning esimesed kaks mehitamata lendu peaksid toimuma 2017. aastal, vahendab Space.com.

Kuukulguri Moon Express MX-1 Kuule lennutamiseks kasutatakse 16-meetrist Rocket Labi raketti nimega Electron. Eesmärgiks on proovida, kas MX-1 suudab Kuul pehmelt maanduda, liikuda mööda selle pinda, koguda proove ja toimetada need maale.

«Meie ettevõtte Pühaks Graaliks on tõestada täisteenuse võimekust – mitte ainult maandumist, vaid ka Kuult tagasitulemist,» ütles Moon Expressi kaasasutaja ja juht Bob Richards San Francisco tehnoloogiamessil lennuplaane välja kuulutades.

Kindlalt on ettevõttel plaanis korraldada viiest Kuu-lennust kolm, ülejäänud kaks on pigem tagavaraks.

Kõnealune leping võib Moon Expressile tuua ka 20 miljoni dollarilise Google Lunar X peaauhinna, mis on välja pandud ettevõttele, kes suudab enne 2017. aasta lõppu toimetada Kuule mehitamata kosmoselaeva, sellega 500 meetrit ringi sõita ja kõrglahutusega video Maale toimetada. Praegu on konkurentsis veel 16 ettevõtet.

Mis puutub näiteks õhkutõusutasusse, siis Electroni puhul on selleks 4,9 miljonit dollarit iga stardi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles