Läbimurre asjade nähtamatuks muutmisel on äratanud sõjatööstuste tähelepanu

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto poolnähtavast lennukist
Illustratiivne foto poolnähtavast lennukist Foto: USA kaitseministeerium

San Diego ülikooli teadlased on jõudnud läbimurdeni asjade nähtamatuks muutmisel ning see avastus on omakorda pälvinud sõjatööstuste teravat tähelepanu.

Ülikooli professor Boubacar Kante ja tema kolleegid demonstreerisid nimelt leiutist ingliskeelse nimega «dielectric metasurface cloak». Selle väljendi taga peitub aga ei midagi muud kui superõhuke, mittemetalne materjal, mis manipuleerib elektromagnetlaineid – sealhulgas nähtavat valgust ja raadiolaineid, teatab USA Today.

Just need lained on aga olulised, kui soovitakse mõnda objekti märgata või avastada. Radarid näiteks ei suuda ilma tagasipeegelduvate raadiolaineteta avastada suurt midagi. Sama kehtib nähtava valguse ja inimsilma kohta.

Kante tõestas nüüd, et ta suudab nende lainetega sel viisil ümber käia, et muuta esemeid avastamiskindlaiks. «Olen väga põnevil selle töö üle,» ütles Kante väljaandele Army Times ja märkis on alustamas sõjaväega arenduskoostööd.

Tõsi, demonstratsioonil õnnestus esemed nähtavaks muuta vaid 45 (+/- 6)-kraadise nurga all langeva valguse puhul. Kante kinnitusel on tema uurimus näidanud, et esemeid on võimalik nähtamatuks muuta ka palju enamate valguse  langusnurkade puhul ning tema meeskond töötab selle kallal.

Teiseks suuremaks probleemiks on, et korraga saab esemeid nähtamatuks muuta vaid kas nähtava valguse või radari jaoks.  

Teadlased suutsid juba aastal 2006 suunata mikrolaineid kahetasandilises mõõtsüsteemis esemetest mööda või siis absorbeerida need selle pealiskihtides. Neis saavutusi aluseks võttes lõi Kante töörühm materjali, mis koosneb õhukesest teflonist aluspinnast, millesse on põimitud keraamilised silindrid.

Tulemuseks oli kaks suurt saavutust: senisega  võrreldes ligi 10 korda õhem – umbes 3 mm - materjal ja metalli asemel palju odavama ja kergema keraamilise materjali kasutamine. Selle tulemusel on materjali võimalik kasutada nii lennukite kui laevade katmiseks ja ka mis iganes taustaga kamuflaaži loomiseks suvalisel taustal.

Samas ei pääse inimkond jätkuvalt sellest, et ka silmadele ning radaritele nähtamatuks muudetud esemed on jätkuvalt millegi – nende taga olevate – asjad ees.

Reaalsesse kasutusse jõuavad nähtamatuks tegevad «keebid» nähtavasti 10 aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles