50 miljoni aasta vanused putukad aitasid lahendada India mõistatust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 miljoni aasta vanune putukas merevaigus
50 miljoni aasta vanune putukas merevaigus Foto: SCANPIX

Indiast Gujaratist ligniidikaevandusest leitud merevaik paljastas 50 miljonit aastat tagasi elanud putukad.

Teadlaste sõnul on tegemist rohkem kui 700 uue liigi esindajaga, kirjutab BBC.

Putukaleid tehti umbes 150 kilogrammist merevaigust.

Teadlaste sõnul näitab leid kuidas iidsed mandrid üksteisega kunagi seotud olid. Hoolimata miljonite aastate pikkusest eraldatusest, oli mandrite bioloogiline mitmekesisus väga rikkalik.

Indiast leitud iidsete putukate fossiilid panid teadlased pead murdma küsimuse üle, kas India on alati olnud osa Aasiast või mitte.

Siiani kehtiva teooria kohaselt oli kunagi Maal vaid kaks suurt superkontinenti. Üks oli põhjapool asunud Lauraasia ja teine lõunapoolne Gondwana.

Juura ajastu keskel, umbes 160 miljonit aastat tagasi jagunes Gondwana mitmeks väikemaks osaks. Enamik neid osi jäi lõunapoolsetele aladele, kuid üks liikus põhjapoole.

Olles liikunud maailmameres vähemalt 100 miljonit aastat kiirusega 15 – 25 sentimeetrit aastas, jõudis see osa tänapäeva Aasiani ja jäi selle külge püsima. Tänapäeval tunneme seda ala kui Indiat. Selles protsessis tekkis ka Himaalaja mäestik.

Teadlased olid pikka aega arvamusel, et India liikumine Aasia suunas toimus täielikus isolatsioonis ning kunagi olid seal vaid sellele alale omased liigid.

See hüpotees ei pea aga paika. Nüüd merevaigust avastatud putukate uurimine näitas, et nad on sarnased nii tänapäevaste putukate kui ka miljoneid aastaid tagasi Aasias, Austraalias ja isegi lõuna-Ameerikas elanud putukatega.

Uurijate arvates saab seda seletada niinimetatud maismaasildade abil India ja teiste maamassiivide vahel, enne kui need massiivid Aasia osaks said.

Taimed liikusid ühest paigast teise ookeanihoovustega, putukad aga lendasid.

«Merevaiguleiud on nagu vanad fotod, mis näitavad, milline elu kunagi oli. Leitud putukad annavad aimu, milline oli India looduskeskkond enne kui see ala täiesti Aasia osaks sai,» lisas Saksamaa Bonni ülikooli teadlane Jes Rust.

Samuti on merevaik ja selles leiduv vanim tõend laialehise vihmametsa leviku kohta Aasias. Kagu-Aasiale omane vihmamets tekkis miotseenis 20 - 25 miljonit aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles