Kliimamuutus mõjutab Põhja-Euroopa riike kõige vähem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutus mõjutab Põhja-Euroopa riike kõige vähem
Kliimamuutus mõjutab Põhja-Euroopa riike kõige vähem Foto: SCANPIX

Suurbritannia riskianalüüsifirma Maplecrofti tehtud uuring näitas, et kliimamuutus mõjutab kõige vähem Põhja-Euroopa riike.

Samas saavad need riigid kliimasoojenemisest kasu, kuna soe taimede kasvamiseks sobiv periood pikeneb, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kõige enam ohustab kliimamuutus Bangladeshi ja Indiat. Temperatuuride tõustes tekivad pikaajalised põuad ning kahaneb põllumajandusmaa.

Bangaldesh on maailma üks vaesemaid riike, mida tabavad tihti üleujutused ja orkaanid. India probleemiks on aga rahvastiku liiga suur juurdekasv. Üha rohkem suid toita tähendab seda, et maa võidakse välja kurnata.

Maplecroft võrdles 171 maailma riiki. Arvesse võeti, kas riiki mõjutavad ilmastiku äärmusilmingud nagu põud, orkaanid ja maalihked.

Kliimamuutusega seotud riskideks on ka vaesus, rahvastiku juurdekasv, sisekonfliktid, sõltuvus põllumajandusest ja riigi võime kliimamuutusega toime tulla.

Ekspertide sõnul mõjutab kliimamuutus kõige vähem Põhjamaid, eelkõige Norrat ja Soomet. Neile järgnevad Island, Iirimaa, Rootsi ja Taani.

Rikkad Põhja-Euroopa maad saavad kasu sellest, et kõrgema temperatuuriga aega on rohkem ning saagid võivad selle tõttu suureneda.

Maplecrofti tehtud uuring peaks aitama firmadel investeerimisotsuseid langetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles