Türannosaurused sõid liigikaaslasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyrannosaurus rex`i rekonstruktsioon
Tyrannosaurus rex`i rekonstruktsioon Foto: SCANPIX

USA Yale`i ülikooli teadlaste sõnul paljastasid türannosauruste luufossiilid, et need loomad võisid oma liigikaaslasi süüa.

Paleontoloog Nicholas Longrich ja ta kolleegid uurisid 17 luufossiili, millel on V-kujulised sisselõiked, kirjutab The Telegraph.

Neli neist V-kujulise lõikega luudest kuuluvad Tyrannosaurus rex´ile.

«Need on sellised vigastused, mida said tekitada vaid suured lihatoidulised loomad. Tyrannosaurus rex oli 65 miljonit aastat tagasi Põhja-Ameerika aladel ainus suur karnivoor,» tõdes Longrich.

Uurijate sõnul on üsna tõenäoline, et türannosaurused jahtisid ka oma täiskasvanud liigikaaslasi.

Võimalik, et vahel ei olnud tegemist mitte otsese jahi, vaid liigikaaslaste vahelise võitlusega. Hukkunu oli aga ülejäänutele käepärane toit.

Longrichi sõnul on loomariigis liigikaaslaste söömine siiani küllaltki levinud. Näiteks harrastavad seda suured lihasööjad, nagu karud, hüäänid, suured kaslased, komodo varaanid ja alligaatorid.

Türannosaurused elasid hilisel kriidiajastul Aasias ja Põhja-Ameerikas. Selle hiidsisaliku pikkus võis ulatuda kuni 14 meetrini. Ta liikus tagajalgadel ja oli suurim maismaakiskja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles