Video: merihobu saba võib saada läbimurdeks uute robotite loomisel

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merihobu saba 3D mudel
Merihobu saba 3D mudel Foto: Clemson university

Järgmise põlvkonna robotite, kaitsesüsteemide ja biomeditsiini järgmise tehnoloogilise läbimurde inspiratsioon võib tulla merihobult, leitakse eile ajakirjas Science avaldatud uurimistöös.

Merihobu omapärase saba ehitusele keskendunud uurimist juhtis Clemsoni ülikooli masinaehituse valdkonna dotsent Michael M. Porter. Tema uurimisgrupi töö tulemusel selgus, merihobu saba on jagatud ruudukujulisteks prismadeks, mis on ümbritsetud omavahel ühendatud luuplaatidega. Enamuse teiste elusolendite – ahvidest hiirteni – sabadel on aga silindrilised sabad.

Uurimisrühm keskendus oma töös sellele, kas ruudu-prisma kuju annab merihobu sabale funktsionaalseid eeliseid. Nad lõid selleks erinevatest sabadest 3D-printimise tehnoloogiat kasutades kummist mudeli ja asusid seda väänama ja painutama.

Tulemused näitasid üllatuslikult, et ruudukujuline prototüüp on jäigem, tugevam ja vastupidavam – seda oli võimalik väänata umbes poole vähem ja see omakorda võib teadlaste hinnangul anda merihobule parema kontrolli asjade haaramisel.

Michael M. Porteri sõnul võib merihobu saba saada inspiratsiooniks näiteks uut tüüpi turviste või päästetööde robotite loomisel, mis võivad liikuda mööda maad nagu maod ja kitsastesse kohtadesse ligipääsemiseks kokku tõmbuda.

«Me pole veel rakenduste poolega eriti kaugele jõudnud, kuid näeme selle unikaalsuse tõttu suurt potentsiaali,» ütles ta. Tema järgmiseks sammuks ongi  merihobu saba funktsionaalsust aluseks võttes roboti ehitamine.

Teadlased on loodusest inspiratsiooni saades uusi tehnoloogiaid loonud aastakümnete vältel. Uued tehnoloogiad, nagu näiteks 3D-printimine, võimaldavad teadlastel ehitada looduses eksisteerivate süsteemide ideaalseid mudeleid, et paremini nende funktsionaalsusi mõista, ütles Porter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles