Video: erakondade esindajad ja akadeemikud arutlesid teaduse üle

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduste akadeemia.
Teaduste akadeemia. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eesti Teaduste Akadeemia korraldas täna akadeemilisele üldsusele kohtumise riigikogu valimistel täisnimekirja esitanud erakondade esindajatega, et arutleda Eesti konkurentsivõime tõstmise ning teaduse ja kultuuri edendamise võimaluste üle.

Kell 11 alanud väitlusel olid kohal akadeemia ja ülikoolide juhid, haridus- ja teadusministeeriumi ning teadusagentuuri juhtametnikud. Väitlusel osalesid Imre Mürk (EKRE), Mart Meri (SDE), Urmas Sutrop (Reformierakond), Liisa-Ly Pakosta (IRL), Margus Maidla (Vabaerakond), Aadu Must (Eesti Keskerakond). Väitlust juhtis Indrek Treufeldt.

Iga erakonna esindajale anti kuni viis minutit oma põhiseisukohtade ning võimalike arengustsenaariumide lühitutvustamiseks, millele järgnes arutelu.

Arutluse all olid järgmised põhiteemad:

•    Milles näete teaduse ja teadlaste rolli tänapäeva Eesti ühiskonnas? Milline peaks olema ülikoolide panus ühiskonda? 

•    Milline peaks olema teie arvates ülikoolide autonoomia ja kuidas seda tuleks realiseerida? Kui «vabad» peaksid olema teadlased? 

•    Kas teaduse rahastamisega peavad tegelema teadlased ise ja kas või miks on vajalik ühiskonna- (valitsuse-, ministeeriumi-) poolne sekkumine? Kas teadlaste uurimisgruppe peaks rahastatama ülikoolide või haridus- ja teadusministeeriumi kaudu? Miks? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles