Metsikud šimpansid kavaldavad jahimehi üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šimpansid kavaldavad jahimehi üle
Šimpansid kavaldavad jahimehi üle Foto: SCANPIX

Aafrikas tapetakse siiani šimpanse söögiks.

Kuid Guinea vihmametsas elavad šimpansid on jahimeeste poolt pandud lõksude mehhanismi kuidagimoodi selgeks saanud ning suudavad lõksud kahjutuks teha, kirjutab BBC.

Šimpanse uurinud Jaapani teadlaste sõnul ahvid lausa otsivad lõkse ning teevad need kahjutuks ise kannatada saamata.

Primatoloogid Gaku Ohashi ja Tetsuro Matsuzawa jälgisid šimpanside tegevust Guineas Bossous.

Teada on, et Lääne-Aafrikas sureb lõksudesse sadu ahve. Teadlasi huvitas, miks Bossou piirkonnas on ahvide suremus väiksem kui mujal.

Uurijatele jäi silma viis isast ahvi, kes suutsid lõksude asupaigad kindlaks teha ning need deaktiveerida ning lõhkuda. Mitmel korral said teadlased oma silmaga näha, kuidas lõksude lõhkumine käib.

Tüüpiline lõks, mida kasutavad kohaliku manoni hõimu liikmed ahvide püüdmiseks, koosneb traadist silmusest ja ümarast kepist, mis tihtipeale on oks.

Loom astub pingul lõksu ja traat tõmbub näiteks ta kaela või jala ümber tugevalt kinni.

Uurijate sõnul on osa šimpane aru saanud, millised lõksu osad on ohtlikud ja millised mitte.

Jaapanlased selgitasid, et enamikul juhtudel haaravad ahvid lõksu osaks olevast kepist või oksast ja raputavad seda seni, kuni kõik puruneb.

Kuid kõikidel dokumenteeritud lõksulõhkumise juhtudel ei haaranud ahvid ohtlikust metallaasast.

Šimpanside selline käitumine andis uut infot nende õppimisoskuste kohta. Tihtipeale õpivad ahvid katse-eksituse meetodil.

Kuid Bossou ahvid ei saanud seda kasutada, kuna üks väike viga oleks saatuslikuks võinud saada.

«Meie andmetel õppisid need šimpansid lõksude lõhkumise selgeks ilma katse-eksituse meetodita. See oskus võib olla mitu põlvkonda vana ja see antakse edasi põlvest põlve. Esimesed seda kasutanud võisid õppida seda lõksude paigaldamist ja töötamist jälgides,» arvasid jaapanlased.

Uurijad rõhutasid, et siiani on ainult ühes väikeses piirkonnas elavad šimpansid ära õppinud lõksude kahjutuks tegemise. Ülejäänud piirkondades elavad ahvid seda ei oska ning selle tõttu on jahimeeste pandud lõksud ikka suureks ohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles