Sipelgad kaitsevad puid elevantide eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika kaitsevad siplegad puid elevantide eest
Aafrika kaitsevad siplegad puid elevantide eest Foto: SCANPIX

Ida-Aafrikas kaitsevad sipelgad akaatsiapuid elevantide eest.

Seda fenomeni uurisid Kenyas Tsavo rahvuspargis USA Wyomingi ja Florida ülikooli teadlased, kirjutab BBC.

Elevandid suudavad väga hästi puukoort endale söögiks tõmmata. Teadlased märkasid, et elevantide arvukuse kasvuga hakkas puude koor kahanema. Puud jäid puutumata, kui elevantide takistamiseks pandi elektriaiad.

«Kenya keskosas on elevantide arvukus plahvatuslikult kasvanud ning seal on näha palju puid, mida elevandid on rüüstanud,» sõnas uuringu juht Todd Palmer.

Teadlased märkasid, et puukoor, oksad ja võrsed kaovad ainult liivase pinnasega, mitte savistelt  aladelt.

Savisel pinnasel kasvavad teatud liiki akaatsiapuud Acacia drepanolobium. Liivase pinnasega aladel leidub märgatavalt laiem valik puid.

Savipinnasel olevad akaatsiad elavad sümbioosis sipelgatega. Puud pakuvad sipelgatele peavarju ja toitu ning sipelgad kaitsevad puid elevantide eest.

Teadlased tahtsid kindlaks teha, mis täpselt elevant nende puude juurest eemal hoiab. Nad tõrjusid sipelgad minema. Kui elevandid nägid sipelgata puud, tulid nad seda sööma. Kui sipelgad tagasi ilmusid, loobus üha enam elevante selle puu söömisest.

Pärast seda katset andsid teadlased Tsavo rahvuspargi poolkodustatud elevantidele nelja tüüpi puuoksi süüa.

Need olid Acacia drepanolobium´i oksad sipelgateta ja sipelgatega ning teist tüüpi akaatsia samuti sipelgateta  ja sipelgatega.

«Elevandid ei julgenud sipelgatega kaetud puud isegi mitte puudutada. Nad tundsid sipelgate lõhna,  ja teadsid, et nende söömine on üsna valu tekitav,» selgitasid uurijad.

Samas on teada, et näiteks kalekirjakud ei pelga sipelgaid ning söövad puuoksi, millel sipelgaid leidub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles