Rosetta uuritav komeet laulab kummalist «laulu»

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet 67P/Tšurjumov-Gerassimenko.
Komeet 67P/Tšurjumov-Gerassimenko. Foto: SCANPIX

Rosetta missioon on avastanud, et komeedilt 67P/Tšurjumov-Gerassimenko lähtub mõistatuslik signaal.

Rosetta missiooni ülesandeks on muu hulgas uurida komeedi aktiivsuse muutumist, sellest lähtuvate tolmu- ja aurujugade käitumist päikesetuules ning komeedi tuuma ja pea struktuuri.

Salvestades sagedusalas 40–50 millihertsi erinevaid signaale, avastasid teadlased oma suureks üllatuseks, et komeet «laulab».

Mingil põhjusel tekitab komeedi nõrk magnetväli võnkeid. Et seda omamoodi «laulu» paremini kuulda, suurendasid teadlased salvestussagedust 10 000 korda, et see oleks kuuldav ka inimkõrvaga.

Esmakordselt täheldati seda magnetilist võnkumist juba augustis, kui Rosetta oli komeedist veel 100 kilomeetri kaugusel.

Teadlaste arvates võib seda võnkumist põhjustada komeedist lähtuvatest jugadest pärit neutraalsete osakeste ioniseerumine. Kosmoses põrkuvad need neutraalsed osakesed planeetidevahelisest ruumist pärit suure energiaga osakestega ning ioniseeruvad. Elektrilise laetuse tõttu võibki see protsess komeedi magentväljaga kokku puutudes põhjustada neid võnkeid. Kuid esialgu on see siiski vaid teadlaste teooria.

Kuula komeedi «laulu»!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles