2182. aastal tabab Maad katastroof?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2182. aastal tabab Maad katastroof?
2182. aastal tabab Maad katastroof? Foto: SCANPIX

Astronoomide sõnul on tõenäoline, et 172 aasta pärast ehk 2182. aastal tabab Maad asteroid, mis võib tekitada ülemaailmse katastroofi.

Teadlaste sõnul peaks ligi 200 aasta pikkune aeg andma võimaluse luua efektiivne asteroidide hävitamise tehnoloogia, kirjutab Discovery News.

Kurjakuulutav asteroid (101955) 1999 RQ36 avastati 1999. aastal. Selle läbimõõt on 510 meetrit ning see klassifitseeriti kui Apollo asteroid. Apollo asteroidid on need asteroidid, mis võivad Maale potentsiaalseks ohuks olla.

Asjatundjate arvates on võimalus üks tuhandele, et see asteroid Maad tabab.

Astronoomide sõnul ei saa veel 1999 RQ36 pidada nii ohtlikuks, kui peeti 99942 Apophist. Arvati, et selle võimalus Maaga kokkupõrkamiseks 2029. aastal on üks 233.

Maa lähedaste objektide ohtlikkuse astmestikus ehk Torino skaalal oli ta neljandal astmel.

Torino skaalal tähistab number üks kokkupõrke ülimalt ebatõenäosust, kümme aga globaalset katastroofi põhjustavat kokkupõrget.

Hiljem on arvutused näidanud, et Apophise kokkupõrge Maaga ei pruugi üldse toimuda.

Ohtlik asteroid võib Maad ohustada ka 2036. aastal. Selle kokkupõrke tõenäosus on üks 250 000 vastu. Järgmine asteroid jõuab Maale lähedale ka 2068. aastal. Praegu hinnatakse selle kokkupõrke võimalust üks kolmele miljonile.

Hispaania Valladolidi ülikooli astronoomid uurivad, millised asteroidid võivad ohustada Maad 22. sajandil. Siiani peetakse 1999 RQ36 kõige ohtlikumaks.

Asteroidideks nimetatakse väikesi planeedisarnaseid taevakehi, mis tiirlevad Kepleri seadustele vastavatel orbiitidel ümber Päikese.

 Arvatakse, et asteroidide puhul on tegemist jääkainetega, mis jäid üle 4,6 miljardit aastat tagasi planeetide tekkimisel.

Jupiteri tugev gravitatsiooniväli ei lubanud planeedialgetel korralikku planeeti moodustada ja  selle tõttu jäid nad igaüks omaette tiirlema.

 Aegade jooksul on kümneid tuhandeid asteroide Marsi ja Jupiteri vahelisest asteroidide vööst välja heidetud. Seda põhjustavad asteroidide omavahelised kokkupõrked ja Jupiteri gravitatsioonilised häired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles