Arheoloogid: jumalanna kivisteel võib olla viide kuninga hauale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steeli alt leitud hauapanused
Steeli alt leitud hauapanused Foto: SCANPIX

Mehhiko arheoloogid avastasid maajumalannat kujutava kivisteeli, mille alt paljastus suur hulk ohvriande.

Jumalanna Tlaltecuhtli steeli all oli seitset liiki kummaliselt ritta seatud ohvriande, kaasa arvatud ka koera või hundi oma, kes oli kaetud vääriskivide ning kullaga, kirjutab abc.net.au.

Neljameetrise graveeringutega kiviplaadi väljakaevamist alustati 2006. aastal. See leiti Mehhiko pealinnast Mexicost Templo Mayor püramiidi lähedalt.

Eile pandi leid Templo Mayor muuseumisse vaatamiseks välja.

Arheoloog Leonardo Lopez Lujani kinnitusel leidus steeli all näiteks mereäärest pärit merekarpe, kullast kõrvarõngaid ja kaelaheteid kui ka puidust pussnuge. Uurijate arvates viitavad panused, et kuskil lähedal on tähtsa üliku haud.

«Me ei ole varem selliseid hauapanuseid leidnud. Kuna tegemist oli haruldaste ja väga peenelt töödeldud asjadega, siis võib neist välja lugeda, et kuskil läheduses on kuninglik haud. Need ohvriannid olid mõeldud jumalatele, mitte valitsejale teispoolsuses kasutamiseks. Samas näitavad need kaugetest paikadest toodud asjad, kui suur asteekide impeerium oli,» lausus Lujani.

Hispaania konkistadooride poolt 1521. aastal kirjapandus seisab, et Templo Mayori püramiidi juurde maeti 1502. aastal asteekide kuningas Ahuizotl. Ka steelil olev kirjutis annab selle koha vihje.

Arheoloogid on asteekide valitsejate haudu otsinud aastakümneid. Kui maiade haudu on leitud mitmeid, siis siiani ei ole avastatud mitte ühtegi asteegist valitseja hauda.

Jumalanna Tlaltecuhtli steelil on kujutatud suurte küünistega naist, kelle suust voolab verd, viidates sünnile. Asteegid uskusid, et jumalanna sööb surnud ära, andes neile uue elu.

Seda jumalannat kardeti niivõrd, et teda kujutavad kujud ja steelid pandi nägu maa poole, kuid nüüd leitu oli nägu ülespoole.

Jumalanna parema jala küünise juures on jänes ja kümme ringi  ehk «kümme jänest». Need tähistasid asteekidel aastat 1502. Just sel aastal suri kuningas Ahuizotl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles