«Planeediõgijast» tähe kohta saadi uut informatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus «planeediõgijast» tähest
Kunstniku nägemus «planeediõgijast» tähest Foto: SCANPIX

Kosmoseteleskoop Hubble uuris meie Päikese sarnast tähte, mis «neelab» tema lähedal asuvat planeeti.

Astronoomide sõnul ei ole neil varem õnnestunud selle fenomeni kohta nii detailset informatsiooni saada, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kuna «planeediõgija» asub liiga kaugel, siis Hubble`il ei olnud võimalik sellest tähest ega planeedist fotosid teha.

Kuid Hubble´i poolt edastatud andmete põhjal panid teadlased kokku pildi selle tähe omaduste kohta.

Uurijate arvates neelab kollane kääbustäht Wasp 12 eksoplaneet Wasp 12b umbes kümne miljoni aasta jooksul. Kuna planeet on tähele nii lähedal, siis on sealne temperatuur umbes 1500 kraadi. Samuti on väga tugevate magnetväljade tõttu planeedi kuju muutunud väljaveninuks.

2008. aastal avastatud planeet asub Maast 600 valgusaasta kaugusel Auriga tähtkujus.  Planeet Wasp 12b raadius on 79 protsenti suurem ja mass 41 protsenti suurem kui meie päikesesüsteemi Jupiteril.

Wasp 12b kulub ümber oma tähe tiiru tegemiseks natuke rohkem kui ööpäev, samas kui Maa tiirleb ümber Päikese orbiidil, mille läbimiseks kulub 365, 26 ööpäeva.

Wasp 12b kaugus oma tähest on 1/44 vaid sellest kui kaugel on Maa Päikesest.

«Selle planeedi ümber on suur erinevatest ainetest pilv, mida täht endasse imeb. Samuti tegime seal kindlaks keemilisi elemente, mida me ei ole varem meie Päikesesüsteemist väljapool märganud,» lausus astronoom Carol Haswell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles