Geenimanipulatsiooni abil loodi aasta läbi õitsev kirsisort

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenimanipulatsiooni abil loodi aasta läbi õitsev kirsisort
Geenimanipulatsiooni abil loodi aasta läbi õitsev kirsisort Foto: AFP / Scanpix

Jaapani teadlastel õnnestus geenimanipulatsiooni abil luua uus kirsisort, mis õitseb aastaringselt.

Jaapanis on juba sajandeid tähistatud kevade saabumist kirsside õidepuhkemisega, kirjutab The Telegraph.

Kuid kliimasoojenemine, autode heitgaasid, õhukonditsioneerid ning teised õhusaastajad on mõjutanud kirsse ning nende õitsemist. Viimastel aastatel on kirsside õitsemine üha varasemale ajale nihkunud.

Teadlaste sõnul kirsid mitte ainult ei õitse varem, vaid neil on ka vähem õisi.

«Juba 1990. aastatel avastati, et koos kliimamuutusest tingitud temperatuuri tõusuga on hakanud muutuma ka kirsside õitseaeg ning õisi on vähem,» selgitas riikliku RIKEN uurimisinstituudi teadlane Tomoko Abe.

Abe sõnul vajavad kirsid talveperioodil vähemalt 8000 tundi madalaid temperatuure, et kevadel maksimaalselt õites olla. Kuid kliimasoojenemine on Jaapanis temperatuuri tõstnud ning jahedat aega on vähem.

Abe ja ta kolleegid otsustasid probleemile lahenduse pakkuda, luues kirsisordi, mis võib õitseda aasta läbi. Sel sordil on ka rohkem õisi ning ta talub erinevaid temperatuure paremini.

«Superkirsi» loomisel  võeti aluseks Keiou-Zakura sort, millel tekitati süsiniku ioonide abil mutatsioon. Mutatsiooniga kirsisort sai nimeks Nishina Otome.

Teadlaste kinnitusel ei vaja uus sort talveperioodil madalaid temperatuure, et kevadel õitseda.

Siseruumides võib see sort õitseda igal aastaajal, väljas aga kevadel ja sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles