Iisraelist leiti iidne viinamarjapress

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraelist leiti iidne viinamarjapress
Iisraelist leiti iidne viinamarjapress Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli arheoloogid leidsid iidse viinamarjapressi, mida võib pidada omaaegseks tehnikasaavtuseks.

1400 aasta vanuse pressi suurus on 15 korda 16,5 meetrit, kirjutab AP.

Press leiti Jeruusalemmast 40 kilomeetri kaugusel Nahal Soreqis toimuvatel väljakaevamistel.

«Veini tegemiseks kasutatud press leiti paigast, mis oli kunagi tähtis põllumajanduspiirkond. Seal oli veinivalmistamine juba iidsel ajal kõrgel tasemel,» selgitas Iisraeli antiigiameti juht Uzi Ad.

Veinitegemise eseme leidmise ala kuulus siis Ida-Rooma keisririigi koosseisu.

«Veinipressi suurus viitab sellele, et sellega ei toodetud jooki ainult kohalikuks tarbeks. Oletatavalt eksporditi sealset veini Egiptusesse, mis oli tolle aja tähtsaim turg,  kui ka Euroopasse,» selgitas Ad.

Arheoloogide kinnitusel on selle veinipressi puhul tegemist oma aja tehnoloogiasaavutusega, mida oli täiustatud põlvest-põlve.  

Veinipressi põhi oli tugevast materjalist, mida kattis mosaiik. Selle sees trambiti viinamarjad puruks. Enne trampimist lasti viinamarju seal laagerduda.

Viinamarjamahl voolas pressist kahte suurde jagamisvaati ja sealt edasi väiksematesse laagerdusvaatidesse.

Nahal Soreqi kohaliku omavalitsusjuhi Eli Eskozido kinnitusel veinipressi jäänused konserveeritakse ning paik avatakse hiljem külastajatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles