Kosmosejaamale paigaldatakse kuppelaken

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maa ümber rahvusvahelise kosmosejaamaga ISS tiirlevad astronaudid saavad endale uue lõõgastumistoa, mida katma hakkav suur seitsmeosaline kuppelaken pakub edaspidi meie planeedist imelisi panoraamvaateid.


Kapsli põhiosa ankurdati robotkäe abil jaama külge reede varahommikul, seda jälgisid kõrvalt kaks tähtsaks hetkeks kosmosekõnnile läinud astronauti, kes ka ise hiljem käe külge lõid, vahendas Reuters toimuvat.

ISSi juures on praegu USA süstiku Endeavour missioon. Kambri kinnitamiseks tehtav töö pole tänasega lõppenud, sest selleks tuleb ette võtta veel kaks kosmosekõndi.

Laupäeval alustatakse uue ruumi küttesüsteemide ühendamist ning järgmisel nädalal pannakse oma kohale ka poolteise meetri sügavune ja kolmemeetrise diameetriga kuppelaken, mis koosneb keskest illuminaatorist ja kuuest trapetsikujulisest aknast selle ümber.

Tranquility ehk Hingerahu nime saanud kapsel on viimane suurem komponent, mis jaamale lisatakse. Euroopa Kosmoseagentuuris itaallaste disainitud kuplisse mahub korraga kaks inimest, selle all olevasse tuppa paigutatakse trenažöörid ja tualett.

NASA tunnistab, et uus vaatlustekk oma 360-kraadise vaatega parandab elukvaliteeti rahvusvahelises kosmosejaamas. Ehitustööd jaamas loodetakse varsti lõpetada, sest selle aasta sügisest kavatseb USA süstikuprogrammi lõpetada.

 Septembrikuuni kavatsetakse tehakse veel neli missiooni jaama varustuse täiendamiseks. Edaspidi peavad aga ameeriklased lootma venelaste abile, kuni NASA saab valmis uue kosmoselaeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles