Vegetatiivses seisundis patsiendid on suhtlemisvõimelised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju aktiivsust näitav fMRI pilt. Üleval kontrollisiku aju aktiivsus, kui ta vastas küsimustele ja all vegetatiivses seisundis patsiendi aju aktiivsus vastamise ajal
Aju aktiivsust näitav fMRI pilt. Üleval kontrollisiku aju aktiivsus, kui ta vastas küsimustele ja all vegetatiivses seisundis patsiendi aju aktiivsus vastamise ajal Foto: NYT/SCANPIX

Briti ja Belgia neuroteadlaste uuring näitas, et vegetatiivses seisundis patsiendid on suhtlemisvõimelised.

Teadlastel õnnestus «suhelda» viis aastat vegetatiivses sesinudis olnud mehega, kirjutab Sciencedaily.com.

Vegetatiivses seisundis patsiendid ei ole ärkvel ega ka koomas, vaid raske ajukahjustuse tõttu teadvuseta olekus.

Teadlased kasutasid vegetatiivses seisundis mehe uurimiseks funktsionaalset magnetresonantsi (fMRI),  mis näitab ajutööd reaalajas.

Uurijad jälgisid autoõnnetuses raske ajukahjustuse saanud mehe aju, esitades talle samal ajal lihtsaid küsimusi.

fMRI pilt näitas, et patsient vastas kas «jah» või «ei» ta elu puudutavatele küsimustele. Uurijate üllatuseks suutis mees kinnitada, et ta isa nimi on Alexander. Vegetatiivses seisundis mees vastas kuuest küsimusest viiele õigesti.

See oli viie aasta jooksul esimene kord, mil see mees suutis välismaalimaga kontakti saada.

29-aastane belglane oli üks 23 vegetatiivses olekus patsiendist, kelle ajutööd uuriti. Uurijate kinnitusel leiti veel neljal patsiendil märke teadlikkusest.

Ka uuriti kontrollisikute aju ning neile esitati samuti lihtsaid küsimus. Nii neil kui ka vegetatiivses seisundis patsientidel aktiveerusid samad ajuosad.

Asjatundjate sõnul on see läbimurdeline avastus, mis võib aidata parandada koomasarnastes olekutes olevate patsientide olukorda ja ravi.

Samas aga kerkis eetiline küsimus, kas ja millal tohivad arstid koomas ja vegetatiivses seisundis patsiente elus hoidvad masinad seisata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles