NASA infrapunateleskoop asus otsima ohtlikke asteroide

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonis WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleskoobist
Kunstniku joonis WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleskoobist Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA saatis eile teele infrapunatelekoobi, mis hakkab otsima Maad ohustavaid asteroide.

WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleskoop peaks kaardistama umbes 200 000 asteroidi ehk väikest planeedisarnast taevakeha, kirjutab AFP.

NASA teadlased on kindlad, et Wise avastab sadu senitundmatuid asteroide. Infrapunateleskoop kogub planeedisarnaste taevakehade kohta andmeid kümne kuu jooksul.

 «Teleskoop töötab ideaalselt. Varsti on meil varasemast märgatavalt rohkem andmeid ohtlike asteroidide kohta,» oli NASA teadlane William Irace rõõmus.

WISE teleskoop saadeti välja Califoniast Lompaci lähedal asuvast Vandenbergi õhujõudude baasist. Kanderakett Delta II viib ta 500 kilomeetri kõrgusele. Teleskoobi teele saatmine pidi toimuma juba möödunud nädala reedel, kuid raketis ilmnenud vea tõttu lükati see edasi.

Asteroidide ametlik nimetus oli kuni 2006. aastani väikeplaneedid. Nüüd on nad arvatud Päikesesüsteemi väikekehade hulka.

Asteroiditaolisi kehi, mille läbimõõt on palju väiksem kui üks kilomeeter, nimetatakse meteoorkehadeks.

Praegu on teada umbes 338 000 asteroidi. Nende koguarv arvatakse ulatuvat miljonitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles