Ultraviolettkiirte peegeldumine lumelt on ohtlikum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraviolettkiirte peegeldumine lumelt on ohtlikum
Ultraviolettkiirte peegeldumine lumelt on ohtlikum Foto: AFP / Scanpix

Jaapani Kanazawa meditsiiniülikooli teadlaste sõnul on ultraviolettkiirte peegeldumine lumelt ohtlikum kui rannaliivalt.

Teadlased avastasid, et suusatajate silmad saavad sagedamini UV-kiirte kahjustusi kui rannal päikest võtnute silmad, kirjutab The Telegraph.

Teadlased uurisid ultraviolettkiirgust Põhja-Jaapanis Ishikawa prefektuuris asuval murdmaasuusarajal.

Teiseks uurimispaigaks oli Lõuna-Jaapanis troopilises Okinawa prefektuuris asuv liivarand. Mõlemas paigas mõõdeti UV-kiirgust ja võrreldi saadud tulemusi.

Teadlased kasutasid katsetes mannekeenipead, mis oli pööratud erinevatesse suundadesse. Peale oli külge pandud UV-kiirgusandurid.

Tulemused näitasid, et rannalt jõudis silmadesse 260 kilodžauli UV-kiirgust ruutmeetri kohta, lumega kaetud alal aga 658 kilodžauli.

Silmateadlase Hiroshi Sasaki sõnul tuleks suure ultraviolettkiirgusega aladel enda silmi kaitsta mitte tavaliste päikeseprillide, vaid kaitseprillidega.

Teadlaste sõnul on UV-kiirgus silmadele ohtlikum kui nahale, sest selle tagajärjel võib tekkida lumepimedus, mis omakorda võib kaasa tuua silmapõletiku, kaed ning silmaläätsede tuhmumise.

Teadlaste uuring kinnitas meteoroloogide andmeid, mille kohaselt rannaaladel peegelduvad ultraviolettkiired tagasi 10 – 25 protsendi ulatuses, lumega kaetud aladel aga 80 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles