Tomatitaimed «tapavad» putukaid väetise saamiseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid «tapavad» putukaid väetise saamiseks?
Tomatid «tapavad» putukaid väetise saamiseks? Foto: AFP / Scanpix

Teadlaste sõnul on köögiviljataimed, nagu näiteks tomati- ja kartulitaimed, võimelised putukaid «tapma» nagu troopilised lihasööjad taimed.

Botaanikute sõnul lendavad putukad köögiviljataimede lehtedele, kuid ei pääse enam liikuma, kirjutab The Telegraph.

Putukad jäävad lehekarvadesse kinni, ei saa enam lahti ja surevad sinna. Laibad kukuvad lõpuks mullale ning kõdunevad, olles taimedele väetiseks.

«Avastasime, et köögiviljataimed on võimelised ise väetist tekitama,» lisasid uurijad.

Looduses on see «tehnoloogia» laialdaselt kasutuses aladel, kus pinnas on kuiv ja toitaineid napib.

Botaanikute sõnul on lihasööjaid taimi üsna vähe uuritud, veel vähem on aga uuritud köögiviljataimede omadust putukaid tappa.

Uurijate kinnitusel tekitavad lisaks tomatile ja kartulie endale väetist ka sellised taimed nagu petuunia, tubakas ja harilik hiirekõrv.

«Isegi tänapäeval aretatud uutel kartuli- ja tomatisortide taimedel on lehtedel üsna pikad karvad. Eriti palju on neid tomatitel ja need aitavad putukaid püüda. Paljude kulutuurtaimede omadused, sealhulgas ka putukate tapmine väetis eesmärgil, on jäänud kahe silma vahele, kuna ei arvata, et neil võiks lihasööjate taimede omadusi olla,» selgitas botaanik Mark Chase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles