Lõuna-Aafrikast avastud hiidsisalik sai nime paleontoloogi naise järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paleontoloog Adam Yates oma leiuga
Paleontoloog Adam Yates oma leiuga Foto: Reuters / Scanpix

Paleontoloogid avastasid Lõuna-Aafrika Vabariigist Free State provintsist juurajastust pärit senitundmatu hiidsisaliku jäänused.

Uus hiidsisalikuliik sai nimeks

Aardonyx celestae

, kirjutab Sciencedaily.com.

Loom sai ametliku teadusliku nimetuse ta jäänused leidnud paleontoloogi Aaron Yatesi abikaasa Celeste Yatesi järgi, kes ka ise on paleontoloog.

Aardonyx aga saadi aafrikaani keelsest sõnast «aard», mis tähendab maa ja kreeka keelsest sõnast «onyx», mis tähendab küünis.

Kivistunud küünis oligi üks esimesi, mis sellest loomast leiti.

Teadlaste kinnitusel oli loom kuus meetrit pikk ja kaalus pool tonni.

Aardonyx celestae elas umbes 195 miljonit aastat tagasi, oli taimetoitlane ja liikus püstiasendis. Jäänuste  uurimine näitas, et ta kasutas liikumisel kõiki nelja jäset.

«See isend annab hea pildi, millises suunas sauropoodid arenesid. Tegelikult me ei lootnud, et leiame sellises suuruses looma,» sõnas Witwatersrandi ülikooli paleontoloog Adam Yates.

Uurimine näitas, et leitud hiidsisalik oli noorloom, kes suri enne kümnendat eluaastat kuivusest tingitud nälja tagajärjel.

Täiskasvanud isendid võisid sellest aga veel suuremad olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles