Aafrika maalõhe ennustab uue mere tekkimist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika maalõhe ennustab uue mere tekkimist?
Aafrika maalõhe ennustab uue mere tekkimist? Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võib Aafrikas Etioopia kõrbes asuv 56 kilomeetri pikkune maakoorelõhe ennustada uue mere või isegi ookeani teket.

Kuue meetri laiune lõhe tekkis 2005. aastal, kirjutab foxnews.com.

Kuigi seda on veel vähe uuritud, on osa geolooge veendunud, et tegemist võib olla uue veekogu tekkepaigaga.

Rahvusvahelise teadlastemeeskonna senine uurimine näitas, et selle pika lõhe teke on identne ookeanide põhjas asuvate samalaadsete lõhede tekkega.

Teadlased kasutasid seismilist informatsiooni rekonstrueerimaks, kuidas see 56 kilomeetri pikkune lõhelühikese aja jooksul tekkis.

Kõigepealt purskas lõhe põhjaosas asuv Dabbahu vulkaan, kus välja voolnaud magma hakkas endale teed rajama, avades lõhe nagu tõmbluku.

«On teada, et merepõhjas olevad sellised lõhed on samuti magma tekitatud, kuid meil ei olnud siiani aimugi, et need lõhed võivad tekkida ühe korraga,» selgitas Rochesteri ülikooli geoloog Cindy Ebinger.

Uuring näitas, et ookeanidealuste tektooniliste plaatide äärealad võivad laguneda suurteks osadeks, mitte aga väiksemateks plaatideks, nagu varem arvatud.

Ebingeri arvates ei ole lõhe läheduses elavatele inimestele ohuks mitte ainult väikesed maavärinad, vaid eelkõige maakoore liikumine.

Uuring näitas, et tektooniliste plaatide vulkaaniliselt aktiivsed äärealad võivad  laguneda suurteks lahmakateks, mitte väikesteks tükkideks, nagu seni arvati.

«Uuringu eesmärgiks oli kindlaks teha, kas Etioopias toimuv on sarnane ookeani põhjas, kuhu meil on võimatu minna, toimuvaga. Selles veendumine andis Etioopia näol meile ainulaadse ja suurepärase ookeanilõhede uurimise laboratooriumi. Rahvusvahelises koostöös tehtud uuring näitas, et tegemist on analoogse lõhega,» selgitas teadlane.

Aafrika ja Araabia tektooniliste plaatide kokkupputekoht asub Põhja-Etioopias Afari kõrbes. Lõhenemisprotsessis on need kaks plaati teineteisest  viimase 30 miljoni aasta vältel kaugenenud kiirusega vähem kui 2,5 sentimeetrit aastas.

Lõhenemine tekitas 300 kilomeetrise Afari nõo ja Punase mere. Uurijate arvates voolab Punane meri umbes miljoni aastaga uude tekkivasse merre. Uus suur veekogu ühendaks Punase mere ja Aadeni lahe lõplikult.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles