NASA: universum on «piimakohvi» tooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Universumi põhitooniks on beež
Universumi põhitooniks on beež Foto: TopFoto/SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA sõnul võib universum paista erksavärvilisena, kuid tegelikult on seal domineerivaks värviks beež.

Astrofüüsikud uurisid 200 000 kosmilise objekti poolt eritatavat valgust ning kõik see koos andis tulemuseks midagi «kosmilise

caffe latte

» sarnast, kirjutab Sciencedaily.com.

Universumi värvi nimetusena pakuti välja «univeige» (universum + beige – universum + beež) ja «skyvory» (sky + ivory – taevas + elevandiluu).

Uurijate arvates on see värv hakanud domineerima viimase kuue miljardi aasta jooksul, mil sinakana tunduvad objektid on üha punasemaid toone juurde saanud.

Uuringus osalenud briti astrofüüsiku Karl Glazebrooki ja Ivan Baldry sõnul on kosmilise spektrivärvid segunenud selliselt, et lõpuks võib näha midagi valge sarnast.

«Kosmiline värvusspekter on detailiderikas ja annab informatsiooni tähtede tekke kohta,» selgitasid astrofüüsikud.

Teadlaste sõnul oli universumi algusaegadel domineerivaks sinine, kuid niinimetatud punaste tähtede tekkimisel hakkas universumis domineerima punane valgus.

«Kosmiline spekter on kuue miljardi aastaga muutunud türkiissinisest beežiks. Seda värvust on näha Maal päikeseloojangute ajal,» lisasid uurijad.

Praeguses kosmoses on domineerivateks värvideks peale kreemja beeži veel heleroosa ja pehmemat tooni türkiissinine.

«Universumis on nende kahe spektrivärvi kõrval kesksel kohal ikkagi «kosmilise piimakohvi» toon,» nentisid astrofüüsikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles