Teadlased: muusikainstrumentide mängimine muudab nutikamaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: muusikainstrumentide mängimine muudab nutikamaks
Teadlased: muusikainstrumentide mängimine muudab nutikamaks Foto: SCANPIX

Šveitsi Zürichi ülikooli teadlaste sõnul muudab mõnel muusikainstrumendil mängimise oskus nutikamaks ja parandab ajutööd.

Lisaks tõstab see nii laste kui ka täiskasvanute IQ taset seitsme punkti võrra, kirjutab The Telegraph.

Ekspertide sõnul on varasemad uuringud näidanud, et muusikutel on ajutöö mitte muusikaga tegelevate inimeste ajutööga võrreldes parem. Muutused ajus on märgatavad eriti neis piirkondades, mis tegelevad muusika ja info töötlemisega.

Muusikainstrumendi mängimine parandab motoorikat, kuulmist, uue informatsiooni omastamist, mälu ja aktiivsust.

«Muusikainstrumendil mängima õppimine tõstab IQ-d seitsme punkti võrra. Isegi üle 65-aastastel inimestel, kes mõnda pilli mängivad  4-5 kuud üks tund nädalas, paraneb ajutöö,» selgitas uurija Lutz Jäncke.

Teadlane jätkas, et instrumendil mängimine aktiviseerib kuulmise ja meelespidamisega seotud ajuosad, tekitades ajus positiivseid muutusi.

«Näiteks klaverit mängivad lapsed on rohkem distsiplineeritud, tähelepanelikumad ja suudavad paremini asju planeerida. Kõik need omadused tulevad õppetöös kasuks,» selgitas Jäncke.

Teadlase kinnitusel aitab muusika lihtsamalt omandada võõrkeeli ning interpreteerida kaaslaste emotsioone.

«Muusika mängimine ei arenda mitte ainult verbaalseid võimeid, vaid aitab paremini tabada ka kaasvestleja hääle intonatsiooni põhjal ta tuju,» nentis šveitslane.

Uurija arvates saab muusikat edukalt kasutada neuropsühholoogiliste haiguste rehabilitatsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles