Britid plaanivad ehitada asteroide hävitava «traktori»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britid plaanivad ehitada asteroide hävitava «traktori»
Britid plaanivad ehitada asteroide hävitava «traktori» Foto: Reuters / Scanpix

Briti teadlastegrupp plaanib ehitada kosmoselaeva, mille abil on võimalik hävitada asteroide.

Kümme tonni kaaluv kosmoselaev kannab töönime «Gravity Tractor» ning selle abil peaks saama ohu kõrvaldada enne, kui asteroid Maaga kokku põrkab, kirjutab BBC.

Kosmosemasina ehitava firma EADS Astrium kinnitusel on projekt alles algusfaasis ning isegi prototüüpi ei ole veel ehitatud.

USA kosmoseagentuuri NASA andmetel võivad Maale potentsiaalseks ohuks olla umbes 1068 siiani registreeritud asteroidi, kuid kosmoses on veel avastamata ohtlikke asteroide tuhandeid.

EADS Astrium esindaja Ralph Cordey sõnul käisid «gravitatsioonitraktori» idee välja NASA astronaudid Edward Lu ja Stanley Love.

«Mulle tundus nende idee täiesti ebareaalne, arvasin alguses, et sellest ei saa kunagi asja,» meenutas Cordey.

Kuid pärast pikka kaalumist ja kosmoselaevade konstrueerimisega tegelevate inseneride poolseid hinnanguid, mõisteti, et see idee on võimalik ellu viia. Sellest projektist on huvitatud ka Euroopa kosmoseagentuur ESA.

«Kosmosetraktor» kasutab asteroidi trajektoori muutmiseks Maa gravitatsioonijõudu.

Masin loodetakse valmis ehitada enne, kui mõni asteroid Maad ohustama hakkab.

Kuna selle ehitamine on väga kulukas, siis loodetakse, et erinevad riigid ja suured rahvusvahelised organisatsioonid sellel õla alla panevad ja projekti rahastavad.

Asteroidideks nimetatakse väikesi planeedisarnaseid taevakehi, mis tiirlevad Kepleri seadustele vastavatel orbiitidel ümber Päikese.

Arvutijoonist vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles