Arheoloogid avastasid Ruhnus viikingiaegse küla jälgi

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu saarel elasid inimesed juba väga ammu.
Ruhnu saarel elasid inimesed juba väga ammu. Foto: kaart.postimees.ee

Möödunud nädalal Ruhnu saabunud arheoloogid avastasid pühapäeval saarel paiga, kust kaevamise käigus leitud esemetükid viitavad viikingiaja aastaringselt asustatud külale.


Paik asub Linbackas ehk viikingiaegses randumiskohas, mis oli toona saare põhjapoolne tipp ning mis praegusel Ruhnu kaardil jääb Kuunsist natuke küla poole, kirjutab Meie Maa.

Kuunsi tee ääres karjääri kõrval märkasid arheoloogid kõrgemat nukki, kuhu tegid maa sisse väiksed 40-sentimeetrise läbimõõduga augud.

«Kui olime teinud umbes 30 auku, tuli ühest neist välja savinõu kild. Pärast seda hakkasime seal lähemalt kaevama,» rääkis reedel koos seitsme ametikaaslasega Ruhnu saabunud arheoloog Margus Konsa.

Lisaks savinõu kildudele leidsid arheoloogid kaevatud kohast kala- ja hülgeluid, mis Konsa sõnul on kindlaks tõestuseks sellele, et inimesed on seal olnud.

Mis ajast leitud luud ja savinõu killud täpselt pärit on, ei osanud arheoloog veel öelda, kuid tõenäoliselt pärinevad need viikingiajast, pluss-miinus 100 aastat ehk esimese aastatuhande teisest poolest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles