Teadlased: haid jahivad ohvreid nagu sarimõrvarid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgehai
Valgehai Foto: AP / Scanpix

USA Miami ja Briti Londoni ülikooli teadlaste sõnul käituvad valgehaid (Carcharodon carcharias) nagu psühhopaadid ja jahivad ohvreid samal viisil nagu sarimõrvarid.

Uurijate sõnul saab haisid ja psühhopaate võrrelda, kuna mõlemad ründavad ootamatult ja halastuseta, kirjutab Sciencedaily.com.

Teadlased kasutasid haide uurimisel kriminoloogide meetodit ja avastasid, et maailmamere suurima kiskja käitumine meenutab sarimõrvari käitumist.

Kriminalistide geograafiline meetod aitab teha kindlaks näiteks mõrvarite, süütajate ja vägistajate niinimetatud ankrupunkti, kohta, kust nende tegutsemine alguse saab.

Tavaliselt tegutsevad kurjategijad selle punkti naabruses või lähialadel.

Zooloogid kandsid selle meetodi üle haidele ning leidsid, et ka haidel on oma ankrukoht,  mille ümber nad saaki jahivad.

Teadlased uurisid 340 Lõuna-Aafrika Vabariigi vetes toimunud hülgevastast rünnakut.  Uuring näitas, et haide ankrupunkt asub hüljeste elukohaks olevast saarest 100 meetrit avamere pool.

Noorematel haidel on parem jahistrateegia kui vanematel haidel. Teadlaste arvates võivad nooremad haid vanemaid parimatelt jahipaikadelt kõrvale tõrjuda.

«Haide saagipüüdmise oskusi on äärmiselt raske uurida ning kriminalistide käitumist appi võttes õnnestus meil sellesse pilk heita,» selgitas teadlane Steven Le Comber.

Ankrukoha meetodi töötas välja endine Kanada politseinik, nüüdne Texase ülikooli kriminaalõiguse professor Kim Rossmo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles