NASA uurib Atlantise vigastusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmosesüstik Atlantis sai esmaspäevase stardi käigus pihta rusutükikesega, mis tekitas selle isolatsioonkilbile kriipimisjäljed, kuid NASA kinnitusel paistavad kahjustused olevat väga tühised.


Floridast seitsmeliikmelise meeskonnaga viimasele hooldusmissioonile kosmoseteleskoobi Hubble juurde lendava süstiku pinnal üle nelja kuumakindla paneeli jooksev kriimustus on katkestustega natuke üle poole meetri pikk, vahendas Reuters.

NASA juhtimiskeskus teatas esmalt astronautidele, et lisauuringud võivad olla vajalikud paigas, kus süstiku parem tiib ühineb kerega, kuid hiljem rääkisid ametnikud juba meediale, et detailse inspektsiooni läbiviimine on ebatõenäoline.

Tundmatu rusu tabas kosmoselaeva lennu 104. sekundil pärast starti, kui pardaarvuti registreeris kokkupõrke. «See paistab, nagu midagi oleks mööda seda äärt alla rabisenud,» märkis süstikuprogrammi asejuht LeRoy Cain pressibriifingul. «See ei ole midagi, mille pärast me väga muretseks.»

NASA üritab selgeks teha kraape põhjust, kuid see on «suhteliselt pindmine» ning ei asu kriitilises piirkonnas. Maa atmosfääri naasmisel tekkiva suure kuumuse ajal ei ohusta see laeva, kinnitas Cain.

Kennedy kosmosekeskuses sai süstiku stardi ajal paari ruutmeetri ulatuses vigastada ka lähteplatvorm.

2003. aastal maailma vapustanud süstiku Colombia katastroofi põhjuseks oli just laeva isolatsioonkilbi vigastus, mis tekkis selle pihta kütusepaagi küljest paiskunud vahatükikestest.

Seejärel on kosmoseagentuur oluliselt karmistanud oma ohutusreegleid ning inspektsioonid on saanud missioonidel igapäevaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles