Atlantis startis Hubble'i suunas

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NASA kosmosesüstik Atlantis startis pühapäeval viperusteta järjekordsele missioonile, mis viib seitse astronauti viimast korda legendaarse kosmoseteleskoobi Hubble'i juurde, et selle eluiga pikendada.


USA Florida osariigi idarannikul asuvast Kennedy kosmosekeskusest anti süstikule lähe kohaliku aja järgi minut pärast kella kahte päeval (eile Eesti aja järgi kell 21.01 õhtul), vahendasid AFP ja Reuters.

Kosmoselaev jõudis läbi osaliselt pilves taeva orbiidile kaheksa ja pool minutit hiljem, olles pillanud küljest oma kaks kanderaketti, mis kukkusid tavapäraselt Atlandi ookeani, kust need hiljem ära tuuakse.

Süstik jätkab nüüd lähenemist aparaadile, mis tiirleb 563 kilomeetri kõrgusel maapinnast, ning jõuab selle juurde kolmapäeval. Seejärel algavad tööd teleskoobiga, mille käigus väljuvad astronaudid viiel korral avakosmosesse nn kosmosekõnnile.

Atlantise komandöri Scott Altmani juhitavasse meeskonda kuuluvad veel piloot Greg Johnson, lennuinsener Megan McArthur ning kosmosekõndijad John Grunsfeld, Michael Massimino, Michael Good ja Andrew Feustel.

McArthur kasutab süstiku robotkätt, et üle tosina tonni kaaluv observatoorium tööplatvormile ankurdada, misjärel võib alata selle hooldamine. Kui kõik läheb plaanide järgi, peaks Hubble pärast viimast remonti jõudma oma teadusliku kasulikkuse tippu.

Hubble'i külge pannakse kaks uut teadusaparaati, kuus güroskoopi, uued patareid ja värske soojusisolatsioon, samuti üritatakse parandada kaht rikkis kaamerat, millest ühega uuritakse teistes tähesüsteemides tiirlevate planeetide atmosfääre.

STS-125 ehk SM4 on tänavune teine süstikumissioon plaanitud viiest. See on viies ja viimane kord, kui inimesed lähevad Maalt hooldama orbiidil olevat mitmeid universumi saladusi mõista aidanud kuulsat teleskoopi, mis lennutati sinna juba 1990. aastal.

USA kosmoseagentuur valmistub juba ka teleskoobi luigelauluks, sest astronautidel on plaanis installeerida sellele ka dokkimisseadme, mille külge saaks kinnituda rakettmootor või teine kosmoselaev, et töö lõpetanud bussi suurune aparaat orbiidilt ära viia. 

NASA teatel pikeneks Hubble'i eluiga pärast viimast parandamist veel viie või enama aasta võrra. Hubble kulgeb orbiidil peaaegu kaks korda kõrgemal kui rahvusvaheline kosmosekeskus (ISS), mistõttu on ka reis sinna ohtlikum ja võimalus kosmoseprügiga kohtuda suurem.

Columbia katastroofi järel ohutusreegleid oluliselt karmistanuid NASA on seetõttu seadnud igaks juhuks valmis ka teise süstiku, Endeavouri koos neljaliikmelise meeskonnaga, kes on valmis kiiresti kolleegidele kosmosesse appi tõttama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles